Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Ledtejpen – Extremt funktionell Ledprodukt

03.24.2013 · Posted in Inredning

Sedan produkter inom ledbelysning lanserats för privat bruk på 90-talet har utvecklingen gått mycket snabbt. Idag finns en uppsjö av produkter inom ledbelysning och Led ser ut att bli den nya standarden inom en hel del belysningskategorier.

Ledtejpen – mycket flexibel
En av dessa produkter är Ledtejpen som även går under namnet LEDstrip och LEDband. Vilket namn som används beror lite på i vilket sammanhang de marknadsförs. Många privatkonsumenter talar om Ledtejp just för att det är ledlampor som är fastsatta på en tejpliknande remsa. Inom företagsbranschen används oftare ordet LEDstrip men detta är alltså samma sak.

Denna tejp är uppbyggd av mängder av små lysdioder som är fastsatta på en mycket tunn kopparfolie. Det gör att tejpen blir lika följsam som en tunn sladd. Det finns både Ledtejp som går att använda utomhus och de som är avsedda för inomhusbruk. Man bör dock vara noga med att välja rätt då inomhustejpen lätt går sönder om den utsätts för allt för mycket väta och kyla.

På Ledtejpens baksida sitter dubbelhäftande tejp. När tejpen ska appliceras tas bara skyddspappret bort från tejpen och ledtejpen går sedan att sätta upp där den ska sitta. Däremot ska man även alltid (om så är möjligt) skruva fast tejpen för att inte riskera att limmet ska torka upp och belysningen därmed ramla ner. Om dessa monteringsclips behöver användas beror även på om tejpen ska sitta på golvet eller på taket samt hur stora påfrestningar som ledtejpen kommer att utsättas för.

För privat bruk
För privat bruk används Ledtejpen främst till dekoration. Den går att dimma med en speciell LED-dimmer och finns i alla olika färger och nyanser. Dessutom går det att koppla dem så att de lyser i en speciell ordning och med olika färger. Den stora fördelen är att det går att få belysning på ställen där det tidigare varit omöjligt att ha lampor. Även om utrymmet har varit tillräckligt stort kan det även tidigare varit omöjligt med belysning med tanke på att en klassisk glödlampa avger så mycket värme. Eftersom ledtejpen inte är större en sladd samt inte avger någon värme går den att applicera på nästan vilka ställen som helst. Ett vanligt sätt att se ledtejpen användas i hushållen är i bokhyllor och som mjuk belysning i badrum.

För företag och i offentlig miljö
I offentlig miljö går det att se Ledtejpen användas i både dekorationssyfte och funktionssyfte även om dessa många gånger går hand i hand. Ledbelysning används ofta för att belysa en enskild produkt i en monter men kan även användas för att skapa stämning i lokaler som annars är väldigt mörka ex källarrestauranger och pubar.

Ledtejpens funktion i affärssammanhang är flera. Eftersom det går att välja hur de ska tändas och släckas genom ett förutbestämt mönster kan tejpen bland annat användas för att förmedla ett budskap i olika färger. Genom att budskapet pulseras ut blir det mer synligt för kunderna än om det bara varit en statisk skylt.

Allt fler företag har sett fördelen med ledtejpen och även om den är populär bland privata konsumenter är det främst företag som köper denna ledprodukt.

Tags:

Leave a Reply