Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

LED-belysning spar pengar i längden

05.29.2013 · Posted in Energi

Att LED-belysning är mer energisnål än vanliga glödlampor är det nog ingen som missat vid det här laget. Att de fortfarande är rätt dyra och ändå förbrukar en del energi är något de flesta också lärt sig som testat, men det blir allt bättre med nya produkter som utvecklas hela tiden.

Utfasningen av glödlampan på grund av hög energiförbrukning

Det som ligger till grund för utfasningen av glödlampan är hur mycket ljus man får ut ur lampan jämfört med hur mycket energi man tillför. I en vanlig glödlampa eller halogenlampa blir en väldigt stor del av den tillförda energin värme, vilket gör att det blir både ljust och varmt. Den tid när alla hade direktverkande el för att värma upp sina hus var detta inget man behöve oroa sig för, eftersom energin liksom stannade inomhus ändå som värme. Under den varmare delen av året är vi inte särskilt intresserade av den extra värmen och här är det smart med tekniker för ljus som inte avger så mycket värme.

LED-lampor avger också värme. Det är mest elektroniken som används för att driva lysdioderna som blir varm och därför finns här möjligheter att vara smart när man köper sin LED-belysning.

Använd LED-lampor när du renoverar

När man renoverar är det populärt att se över belysningen i köket, vardagsrummet, hallen eller badrummet eller varhelst man nu renoverar. Det finns en hel del spännande produkter att välja bland och allt fler går nu mot att man helt skippar den traditionella sockeln och köper en belysning med inbyggd ljuskälla i stället. Det handlar då ofta om olika typer av spotlights.

Spara 80-90% energi med LED-belysning

LED-belysning förbrukar 10-20% av vad motsvarande glödlampa förbrukar i energi. En 40W glödlampa ger cirka 440 lumen, alltså 11lumen per Watt, medan de moderna LED-lamporna ger upp emot 100 lumen per tillförd Watt.  Här finns det alltså stora möjligheter att spara energi, för antalet ljuskällor man har är rätt stort när man börjar räkna.

Det kostar lite mer att köpa in LED-belysning jämfört med t.ex. halogen, men med tanke på att man inte behöver köpa nya lampor hela tiden så spar man in de dyrare produkterna rätt snabbt ändå.

 

Leave a Reply