Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Säkerhet på arbetet

04.21.2013 · Posted in Byggmaterial

Det är en rättighet för alla att vara helt säkra på sitt jobb. Den vanligaste orsaken till skador på jobbet är olyckor som fall- och halkolyckor. Dessa olyckor är inte svåra att förhindra. Om man lägger in ett halkfritt golv i sin lokal så gör detta att olycksfallen minskar rejält. På detta sätt kan du minimera riskerna för olyckor för dina anställda och även de andra som tillfälligt vistas i lokalen. Det är en stor trygghet för både de anställda och arbetsgivaren. Om olyckor inträffar så kan det bli mycket mer kostsamt än man tror med sjukvård och sjukfrånvaro.

Utseende på säkerhetsgolv

Det finns många olika sorters säkerhetsgolv med olika design och funktionalitet vilket gör det lätt att hitta ett som passar just på ditt jobb. De finns i snygga träimitationer som kan passa bra in på ett snyggt kontor och i mer robusta lösningar som fungerar bra i utomhusmiljöer.

Hur fungerar golven?

Halkfria golv är specialgolv som innehåller olika lösningar som gör att de är väldigt säkra att gå på. En del golv har en yta som är behandlad med räfflor som sticker upp en bit ovanför ytan. Detta gör att det skapas friktion när man går på golvet och det blir säkert att gå på. Vatten och smuts tar inte bort de säkra egenskaperna från golvet. Denna lösning är inte så hållbar dock eftersom golvet slits ner med tiden och då blir golvet mindre säkert. En lösning som är bättre är lösningen med friktionskorn i hela golvet. Även när ytan är sliten så finns de speciella friktionskornen kvar i själva golvet och ser till att det skapas friktion när man går på det. Även denna lösning klarar av spill och smuts. Dessa korn gör även så att golvet inte slits lika fort som vanliga golv.

Halkfria golv används bland annat i skolor och andra lokaler där många människor passerar igenom. Detta eftersom de är extra slitstarka och minskar halka. De används också ofta i sjukhus där det är viktigt att minska halkrisken samt begränsa smittspridning. En del säkerhetsgolv är behandlade med antibakteriella medel.  Det finns även säkerhetsgolv som verkar ljudisolerande.

Altros golv

Altro är en veteran när det gäller säkerhetsgolvläggning. Då de har varit med väldigt länge och utvecklat golv så har de skapat flera väldigt innovativa produkter. Bland annat så har de säkerhetsgolv som är resistenta mot bakterier och svamp samt golv som går extra lätt att städa av. De använder sig också av lösningen med friktionskorn i slitlagret som ger ett väldigt säkert golv.

 

 

Tags:

Leave a Reply