Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Underhåll av vindkraft

04.18.2014 · Posted in Energi

I dessa tider talar vi mycket om hur vi kan hitta miljövänligare alternativ till vår energiförsörjning. Istället för att använda oss av fossila bränslen skulle vi till exempel kunna använda oss av vindkraft och solenergi för att få ljus och värme i våra hem. När det gäller till exempel vindkraftens förtjänster är de helt klart många, men något man måste ha i åtanke är själva underhållet och driften. Vad krävs det då för typ av underhåll av vindkraft, och hur mycket kostar det?

 

Drift och underhåll av vindkraft?
Det kan verka som att vindkraften inte borde kosta särskilt mycket pengar att utvinna, men faktum är att det är en mer komplicerad process än man kan tro när det gäller den ekonomiska biten. Dels så måste man så klart hitta en idealisk plats för vindkraftverket. I länder som Danmark, med ett lågt land utan många höga berg, är dessa platser lätta att hitta. I Sverige finns det relativt sett färre sådana platser, eftersom vi har ett kulligare och mindre jämnt landskap. Eftersom landet på vintern ofta är täckt av snö måste man också tänka på hur ett regelbundet underhåll av vindkraften skulle gå till. Erfarenheter från Finland visar till exempel att kostnaden för att hålla vägarna till vindkraftverket i gott skick lätt rusar iväg. Servicepersonalen som ska åtgärda ett eventuellt problem, måste kunna ta sig fram snabbt och obehindrat. På grund av kraftverkets placering, är risken dessutom stor att det blåser ovanligt mycket just där.

 

Hur ofta utförs underhåll av ett vindkraftverk?
Man räknar med att ett vindkraftverk måste underhållas mellan två och fyra gånger per år. Man måste också byta ut växellådan hos kraftverken efter ungefär sju år, något som innebär ytterligare kostnader. Objekt på kraftverket som löper störst risk för att gå sönder är bland annat bladen och själva generatorn.

Tags:

Leave a Reply