Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Kontorsmaskiner – Miniräknaren, hålslagaren och häftapparaten

05.07.2013 · Posted in Shopping

På ett kontor vimlar det av olika typer av kontorsmaskiner – alla med sina speciella små egenheter – allt från den struliga kopiatorn till den pipande faxen. Datorer finns numera på var mans skrivbord och utgör förmodligen den vanligaste typen av kontorsmaskiner. Och eftersom så mycket av kontorsarbetet numera sker elektronisk börjar skrivarens tid i kontorslandskapet lida mot sitt slut.

Men skrivaren är inte ensam – även andra kontorsmaskiner som sågs som moderna och revolutionerande för bara några decennier sedan har börjat få ge upp sina tidigare fasta positioner på kontoret. I takt med att mus-armarna har brett ut sig på kontoren runt om i världen, så har de knuffat in de klassiska datamössen i ergonomiska mouse trappers – och de tjocka, mysiga dataskärmarna med sin fina högfrekventa utstrålning har blivit helt tillplattade i moderniseringens tidevarv.

Var detta ska sluta vet vi inte, men allt eftersom tekniken utvecklas kommer det hela tiden nya kontorsmaskiner som helt kör bort de gamla från kontoret – eller så får de stackars kontorsmaskinerna helt enkelt dela rum på ålderns höst. Numera får kopiatorn till exempel snällt samsas med både skrivaren och faxen i en och samma kontorsmaskin. Även den trofasta stationära datorn har börjat få ge vika för sin bärbara kusin laptopen. Men inte ens den relativa nykomlingen laptopen går säker när teknikens utveckling drar fram över kontoret.

På senare tid har vi nämligen märkt av en smärre invasion av små platta miniskärmar, som man bara behöver peka på för att de ska göra som man vill. Så kanske kommer till och med det gamla hederliga tangentbordet att bli överflödigt i framtiden.

Miniräknaren, hålslagaren och häftapparaten är några av de få små kontorsmaskiner som fortfarande ligger ganska stadigt på skrivbordet. Om man nu kan kalla dem för kontorsmaskiner förstås – men räknades trots allt inte kulramen som den första datorn

Leave a Reply