Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

LED Strålkastare med kraft

10.15.2013 · Posted in Energi

Att lysa upp ett träd i sin trädgård, en pyntad fasad på huset eller en garageuppfart av modell större, sätter stora krav på kraftfull belysning. Tidigare har man använt de klassiska strålkastarna med halogen. Hettan i dessa har varit så enorm att man inte ens kunnat stå framför dem. När man kommer upp i de krafter runt 200 watt, så blidas en otrolig värme. Många som har tapetserat hemma eller liknande, märker ofta att man inte ens kan stå framför denna strålkastare eftersom det blir sån värme.

Men värmen är inte det enda problemet som förekommer med halogen jämfört med led strålkastare. En halogenstrålkastare som drar 200 watt, motsvarar i stort sett en LED strålkastare på hela 20 watt. Fördelen med detta är som tidigare nämnt inte bara att man slipper den ohyggliga värmen, utan man får även en avsevärt mindre energiförbrukning, då den sjunker från 200 watt till 20 watt. Genom att byta till en strålkastare med LED tekniken så kan man alltså driva 10 stycken strålkastare, och de kommer då dra lika mycket ström som 1 halogenstrålkastare gjorde tidigare.

Att de sedan skapar väldigt lite värme är också en fördel. Men många tänker då att det inte kommer få bort snön på vintern när den kommer, och kommer lägga sig över strålkastaren så att funktionen försvinner, men detta är inte något man behöver oroa sig över. Den aluminium som sitter runt om dioden, som strålkastaren är uppbyggd av, suger åt sig den lilla värmen som kommer från ljuskällan. Det handlar inte om någon värme i mängder, men den räcker precis till att smälta den snö som hamnar runt om och på strålkastaren.

LED strålkastare är alltså ett perfekt komplement om man vill ersätta sina gamla, varma, energislukande strålkastare och inte bara spara på miljön, utan även spara pengar från din egen plånbok tack vare den låga energiförbrukningen.

Leave a Reply