Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Överväger du att köpa kamin?

01.20.2012 · Posted in Energi

Så här mitt i vinterkylan är det säkert många som funderar på att köpa en kamin. Men sannolikt är det endast ett fåtal som tar steget och verkligen gör slag i saken och sätter in en eldstad i sin boning. Varför är det så, kan man undra?

Något som kan verka avskräckande när det handlar om kaminer är den relativt stora kostnaden som ett köp faktiskt innebär. En vanlig traditionell braskamin kostar i regel ungefär 20000kr vilket självfallet inte är småpotatis. Om du därutöver behöver installera en skorsten kan du generellt räkna med en kostnad på ytterligare minst 10000-20000kr. Och även den som redan har en befintlig skorsten bör räkna med att installation av ett insatsrör går på ca 1500kr. Det är därmed lätt att konstatera att det knappast är billigt att köpa kamin.

Men och det är ett stor men, att sätta in en öppen spis är självfallet inte enbart en kostnad. Till ekvationen behöver man även lägga att en braskamin faktiskt kan värma upp ett helt hem och rentav vara ett billigare alternativ än el, i synnerhet om du äger en bit skog, själv. Dock kan man generellt säga att kaminer inte är billigare i drift än andra energialternativ så som exempelvis värmepumpar och bergvärme.

Man bör emellertid även beakta ett par andra värden, som tillkommer då man väljer att investera i en eldstad. Det estetiska och rekreationella värdet av en öppen eld är svårt att mäta i pengar, men alla som någonsin suttit och njutit framför en eldstad vet, att just då när det är som skönast, är pengar av mycket liten betydelse. Det finns med andra ord goda argument att införskaffa en braskamin även om detta innebär en viss påfrestning på plånboken.

Vad kan då den som inte är beredd att betala denna summa pengar för en kamin, eller kanske inte alls har råd med investeringar i denna storlek, men ändå inget hellre vill  än att ha en brasa i sitt hem, göra? Lyckligtvis finns det ett relativt stort urval av billigare skorstensfria alternativ. Två populära varianter som inte behöver kosta mer än ett par tusenlappar är gasolkamin och etanolkamin. Det finns därför ingen anledning, och inga som helst skäl till att låta drömmen om en alldeles egen kamin få gå förbi ouppmärksammad.

Leave a Reply