Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Att skaffa ID-kort

03.14.2014 · Posted in Fotografering

För bara några år sedan var det bankerna som var ansvariga för att utfärda ID-kort. Men detta ändrades av flera skäl och idag är det istället Skatteverket som har detta ansvar. Det upplevs mer logiskt av många då skatteverket även har hand om mängder av annat ID-material så som personbevis m.m

För att kunna ha möjligheten att skaffa ID-kort måste några faktorer vara uppfyllda.

För det första ska man vara folkbokförd i Sverige.  För det andra måste personen fyllt 13 år och är man under 18 måste man ha målsmans godkännande.  För det tredje ska man betalat in ansökningsavgiften innan man besöker det skattekontor som ska hjälpa till med resterande saker.

Tidigare skulle man även ha med sig ett ID Foto som man kunde tagit i en fotoautomat eller hos en fotofirma. Det fanns då regler som man skulle följa för att ID fotot skulle vara acceptabelt. Det var bland annat att ena örat skulle synas. Men skatteverket har valt att även ta över denna del vilket gör att de har hand om alla delar i kedjan fram till ett nytt ID-kort. Med andra ord behöver man inte ha med sig något ID foto utan allt sker på plats. Denna fotografering ingår i det pris som man ska ha betalt in innan man kommer till skattekontoret.

Nytt utseende

Från och med våren 2013 ändrades utseendet på ID-korten. Det har framtagits i samråd Statens Kriminaltekniska Laboratorium och anses vara betydligt svårare att förfalska än de gamla ID-korten. De som har ett som är utfärdat innan 2013 behöver inte göra något då dessa även gäller. När det sedan är dags att byta kort kommer det nya vara av denna modell.

Kraven på hur ID fotot ska se ut är detsamma som tidigare och även de papper som fylls i skiljer sig inte nämnvärt åt. Det är alltså enbart utseendet på ID-kortet som blir annorlunda.

Leave a Reply