Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Fiberrika psylliumfrön kan bota din hårda mage

07.30.2013 · Posted in Hälsa

Förstoppning och hård mage är något som drabbar tusentals svenskar regelbundet. Problemen kan komma när man är stressad, orolig eller har gjort någon form av miljöombyte. När man känner sig pressad inför en situation på jobbet eller är nervös inför en resa på semestern är en jobbig mage det sista man vill ha. Därför är det viktigt att säkerställa att magfunktionen fungerar korrekt så att förstoppning kan förebyggas. Två saker som är viktiga att göra om man vill ha en välfungerande mage är att äta tillräckligt mycket fibrer och dricka rikligt med vatten. Ett hälsosamt sätt att få i sig mer fibrer är att minska mängden potatis, pasta och ris och öka mängden grönsaker som man äter. Ett enklare sätt är dock att börja äta någon form av fibertillskott, till exempel psylliumfrön.

Psylliumfrön är små frön med ett väldigt högt fiberinnehåll som kommer från en liten växt med namnet Plantago Ovata. Eftersom fröna är svarta till färgen och inte mycket större än en knappnål så kallas de också för loppfrön. Nyckeln till psylliumfrönas höga fiberhalt är att deras skal till 85 % består av vattenlösliga fibrer. Det är faktiskt vanligare att enbart använda skalen som fibertillskott eftersom de saknar smak och lätt kan krossas till ett mjöl som kan blandas i smoothies eller proteinshakes. De hela fröna går däremot att använda i müsli eller i bröddegar. När man använder psylliumfrön eller psylliumfröskal bör man dock vara försiktig med att överdosera dem. Mer än tre matskedar psylliumfrön eller fröskal per dag ger ingen ökad effekt mot hård mage, utan ökar istället risken för förstoppning.

Fibrer har en viktig funktion i vår matsmältning. Även om de inte ger kroppen någon energi på samma sätt som kolhydrater, protein och fett så är de ändå vitala för magens funktion. Det är fibrerna får tarmarna att arbeta och tarmarnas innehåller att röra sig framåt. När fibrerna får psylliumfröna når tarmana så absorberar de vätska och sväller upp till flera gånger sin egen storlek. Det ökar tarmarnas rörelser och ger en normal tarmfunktion om man tidigare har haft problem med förstoppning. På Fröguiden.se kan du lära dig mer om psylliumfrön och förstoppning.

Leave a Reply