Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Ekologiska kläder

01.23.2012 · Posted in Kläder

Någonting som ännu inte har uppmärksammats av särskilt många är ekologiska kläder. Detta lär dock ändras inom en snar framtid. Av de kläder som säljs idag är inte många som är ekologiska. Endast två procent av all den bomull som exporteras  till olika länder världen över är framställt på ekologiskt vis. För att ett klädplagg ska kunna klassas som ekologiskt krävs det att inga kemikalier använts under framställningen. Majoriteten av de kläder vi handlar i butiker idag kan på grund av ovanstående förklaring inte klassas som ekologiska.

Under den senaste tiden har ekologiska kläder uppmärksammats av flera butiker runt om i Sverige. Dem har sett det som ett problem, men också som ett sätt att dra egen vinning på. Ett tydligt exempel på detta är när för ett par år sedan den välkända och populära dräkten för ungdomar och vuxna kom, nämligen one piece, det som utmärkte denna dräkt förutom dess konstiga form var att den var tillverkad av ekologisk bomull. Många företag som tillverkar one pieces använder sig av ekologisk bomull. Dels för att det har blivit lite av dräktens signum men även för att människor föredrar det miljövänliga framför det som ses som miljöförstörande.

Kläder som inte är av ekologisk material är inte bara dåliga för miljön utan även ett problem för dem som bär dessa kläder. Eftersom bomullen blivit besprutad med olika sorters kemikalier  kan en del få allergiska reaktioner.  När detta har hänt har företag som sålt kläderna tvingats dra in dessa kollektioner. De  har då även blivit stämplade av kunderna som ett företag som säljer farliga plagg, vilket absolut inte är någon bra marknadsföring och någonting dem flesta företag vill hålla sig så långt borta ifrån som möjligt.

Att förstå huruvida ett plagg är ekologiskt eller inte är inte alltid särskilt enkelt. Ibland står det på lappen vid nacken om det är ekologiskt eller inte men det är inte alltid det gör det vilket gör det svårt att veta om det är ekologiskt eller inte. Det du kan göra i en sådan situation är att kontakta någon som arbetar i butiken eller annan ansvarig för att få ett bättre svar. Är dem osäkra på om klädplagget är tillverkat av ekologiskt material eller inte kan du nästan vara säker på att det inte är av ekologiskt material eftersom detta är någonting klädbutiker suktar efter att få berätta för sina kunder.

Leave a Reply