Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

De unika bilglas i Göteborg

04.26.2013 · Posted in Kunskap

Göteborg är Sveriges centrum då det gäller bilindustrin. Längs västkusten tronar bilfabrikerna upp sig och traditionen och kunskapen om bilarna är lång. Yrkesstoltheten är hög bland de fabriksanställda och linjen mellan arbete och hobby är hårfin. Just kring Göteborgstrakten finns det idag många registrerade veteranbilar. Utbud och efterfråga går som alltid hand i hand och är enormt när det gäller produkter och tillbehör till såväl veteranbilar som nyproducerade bilar. De unika bilglas Göteborg säljer till äldre bilmodeller får inte användas i nyare bilar enligt den svenska lagen. Det beror på att glaset har ändrat karaktär genom årens lopp.

Glas
De äldre bilmodellerna hade riktigt glas i sina vindrutor och det är anledningen till att de absolut inte får sättas in i nyproducerade bilar. Glasen kunde halshugga både föraren och passagerarna vid krockar eller om något objekt kom farande i luften och träffade rutan. De gamla bilglasen var faktiskt den vanligaste orsaken till att folk avled ute på vägarna.

Härdat glas
Härdat glas återfinns i flera olika produkter just på grund av dess hållbarhet. Två av dem är busskurer och telefonkiosker. Även om det härdade glaset revolutionerade bilindustrin då det kom är det idag förbjudet för biltillverkarna att ha denna typ av glas i framrutan. Anledningen till det är att glaset är processat för att splittras vid kraftiga smällar. I bak- samt sidorutorna är det fortfarande tillåtet med detta glas.

Lamellglas
Lamellglas är namnet på det glas som sitter i alla nyproducerade bilars framrutor. Det unika med lamellglaset är att varken skärvor eller splitter skapas vid olyckor. Flera lager av glas är ihopfogade med tryck och värme. Mellan lagren finns ett särskilt lim och det är detta som gör att glaset håller samman. Det är inte bara inom bilindustrin lamellglas vunnit mark, utan även inom byggindustrin och i andra branscher.

Vill du byta bilglas kan du enkelt söka via Bilglas.net på många olika bilglastjänster.

Tags:

Leave a Reply