Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Varför ska man ha trafikförsäkring till sin MC?

12.04.2013 · Posted in Ekonomi

Den som har köpt en mycket billig MC vill lägga så lite pengar som möjligt på den. Att då behöva köpa en försäkring som kostar pengar oavsett om motorcykeln står stilla eller inte kan upplevas onödigt. Särskilt i de fall som man enbart kör på skogsvägar där extremt få andra trafikanter håller till.

Men det finns en lag i Sverige som säger att man måste ha en Mc-Försäkring om motorcykeln ska vara registrerad för att köra i trafik. Lagen säger att från den dagen som motorcykeln är påskriven ska den ha en trafikförsäkring. Det är alltså olagligt att inte ha denna del vilket gör att man kan få betala stora böter om detta uppmärksammas. En person som äger en tung motorcykel fick exempelvis betala ca 270kr per dag (2009) som motorcykeln var oförsäkrad. Detta blir ca 8000kr per år vilket är bra mycket mer än vad trafikförsäkringen kostar. Summan skrivs upp varje år och aktuella bötesbelopp går att läsa på hemsidan för trafikförsäkringsföreningen.

Orsaken att man alltid ska köra försäkrad är att ingen i trafiken ska behöva bli utan ersättning om olyckan är framme. I de fall man är med om en krock nämligen ersätter trafikförsäkringen för personskador hos motparten i krocken. Kör man totalt oförsäkrad och är orsaken till en olycka kan man bli personligt ersättningsskyldig för skador vilket gör att det kan bli betydligt dyrare än de några hundra kronor som trafikförsäkringen kostar. Den som vill veta mer om de olika delarna i en motorcykelförsäkring och vad man mer bör tänka på vid tecknandet av en sådan kan göra detta på http://motorcykelforsakringar.se/.

Att snåla och köra utan trafikförsäkring är alltså både farligt, dumt och olagligt. Då finns det andra betydligt bättre sätt att pressa priset på försäkringen. Sätt som man kan läsa om här.

 

Leave a Reply