Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Vad är funktionell träning?

05.08.2013 · Posted in Hälsa

Funktionell träning har verkligen slagit igenom, var och varannan person talar sig varma för träningsformen. Men vad är det egentligen, för oss som inte har blivit frälsta än? Den funktionella träningen är mer mångfacetterad än vad exempelvis bodybuildingen är.

Medan bodybuilding fokuserar stenhård på en, och max två muskelgrupper i taget arbetar den här träningen med många olika muskelgrupper samtidigt genom att arbeta med rörlighet, balans och koordinationsförmåga. Här är det de djupare musklerna liksom de mindre musklerna som omsluter lederna som man fokuserar på. Detta både minskar skaderisk och effektiviserar den teknik som krävs för exempelvis löpning.

Vem passar träningsformen?
Alla kan träna med hantlar, såväl vardagsmotionärer som elitidrottare. Den som vill ha en funktionell kropp och inte vara ett muskelberg, ska definitivt ge funktionell träning en chans. Eftersom denna typ av träning förebygger åldersrelaterade skador, liksom stelhet och svaghet så är det en mycket bra investering om man börjar komma till åren. Den här sortens träning anpassas till individen och det är därför den fungerar för ett så brett klientel.

Träna hemma eller på gymmet?
Denna typ av träning är också bra i det avseende att man kan välja om man vill utföra den som gruppträning eller träna solo på gymmet eller köra hemma. Vi har alla olika preferenser och livsstil och det som passar den ena behöver nödvändigtvis inte passa den andra. Många tilltalas av gruppträning och tycker att det ger en extra kick att träna med andra medan någon annan föredrar att träna solo i hemmagymmet och slippa passa tider.

Vad är funktionell träning?
Man tränar med fördel tre gånger i veckan. Träningen är som bekant en färskvara och denna träningsform är inget undantag. Det bästa är att bestämma tre dagar i veckan så att träningen verkligen blir av, annars är det lätt att träningen bara rinner ut i sanden.

Jag vill veta mer!
Då kan du besöka Träningspartners webbplats, som erbjuder ett stort sortiment av produkter inom funktionell träning.

Leave a Reply