Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Klädernas historia

01.23.2012 · Posted in Kläder

Kläder har människor haft i tiotusentals år. Från början var inte syftet med att använda kläder att vi ville se extra fina ut. Istället ville vi skydda vår bara kropp i olika väderförhållande. Vi designade våra kläder utifrån den miljön vi befann oss i. Befann vi oss i en skogsdunge som idag är Småland var vi tvungna att använda det material som fanns i närheten. Detta material kunde vara bark, löv, kvistar och egentligen vad som helst som vi kunde fästa på vår kropp och ge oss skydd. Med hjälp av ett snör-liknande material som människor band runt sin kropp kunde man sedan fästa materialet som man tidigare samlat in tight mellan kroppen och snöret.

Den syn vi hade på kläder för längesedan har idag ändrats väldigt mycket. Även om en anledning till varför vi idag köper kläder är bland annat att vi inte vill frysa och bli förkylda så har vi en hel del andra anledningar som vi tenderar våra klädval på. Tittar man på olika kulturella grupperingar ser man redan där finns det skildringar i vad man klär sig i. I islamisk kultur klär sig kvinnor i någonting som kallas hijab. Hijab täcker kvinnans hår och används därför den tro man lever i anser det vara någonting man ska uppfylla. Sedan finns det ett annat exempel inom judendomen där männen bär en liten hatt på deras huvuden. Denna hatt går vid benämningen kippa. Judar säger att anledningen till varför dem bär sin kippa är att visa aktning inför Gud. I kristendomen tar vi alltid av oss hatten om vi bär någon i en kyrka och detta visar tydligt på att kläder kan ha olika status och betydelse beroende på vilket sammanhang vi befinner oss i.

Samtidigt som våra kläder kan identifiera vilken religion vi är aktiv inom kan kläder också säga hur vi är som person och vad våra intressen är. En person med slappa jeans och lång vit t-tröja uppfattas ganska enkelt vara en person som gillar rapp. Medan en person med lång svart kappa och svarta skinnstövlar troligen lyssnar på hårdrock. För att sammanfatta det hela kan man säga att kläder är användbart för att enkelt kunna få omvärlden förstå vad vi står för och vad vi arbetar med. Utan polisuniformer, även känt som profilkläder, hade vi haft svårt se vem som var polis och inte. Det är viktigt för ett modernt samhälle att kläder som dessa finns för att kunna återupprätthålla ordning.

Idag används kläder på oändligt många sätt. Allt från modevisningar till industrijobb för att skydda arbetarna från skador. Utan att överdriva kan man säga att det förmodligen är en av de uppfinningar som gjorts av människan som kommit till mest användning.

Leave a Reply