Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Om handknutna mattor

02.09.2012 · Posted in Mattor

Orientaliska, handknutna mattor ses idag som konst, och deras detaljrikedom, knuttäthet samt mönster beundras över hela jordklotet. Att knyta en matta kan ta flera år. När mattor började att tillverkas för tusentals år sedan, var syftet att skydda och värma upp tälten mot den mycket kalla tempetaturen som kunde råda under vintertid. Den allmänna meningen är att mattkonsten härstammar från Centralasien där nomadfolket använde varp och lugg från fårens och getternas ull för att knyta mattor till hemmen. Jämför man mattkonsten av idag med den som fanns förr är det mycket som skiljer. Nomadfolken saknade kunskapen och förmågan att knyta mattor med många knutar och mycket detaljer. Då bestod mattorna av stiliserade motiv eller enkla geometriska gestalter. På dagens mattor består mönsterna ofta av detaljrika motiv.

Det var i början av 1500-talet som mattkonsten utvecklades i Persien. Persien var då en stormakt och inredningsmässigt var det bara det finaste och mest luxuösa som passade härskarna. Detta hjälpte till att utveckla mattorna och det blev vanligare med en högre knuttäthet.

Den mest kända mattan i världen kan man hitta hos Victoria & Albert Museum i London. Denna matta är verkligen något speciellt, och det är en av de första ateljéemattor som knöts för kungen Tahmasp till en av hans påkostade moskéer. Mattan kallas Ardebil-mattan, och har en imponerande knuttäthet och storlek. Det finns även andra mattor som är kända, bland annat Pazyryk-mattan som hittades i en hövdingagrav i Sibirien och är så pass gammal att den knöts 400 år före Kristus. Idag finns mattan att beskåda i Eremitaget i S:t Petersburg. Storleken på mattan är ca 180* 2000 och mattan är I det närmaste komplett. Denna matta visar att man redan för 2500 år sedan kunde knyta perfekta orientilska mattor. Mattan är 180 X 200 cm och i stort sett komplett. Det kan man bland annat se på det detaljerade mönstret. Det är på många sätt lika bra som de mattor som knyts idag

Leave a Reply