Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Passa på att renovera badrummet

10.28.2013 · Posted in Bygg

Det bästa sättet att öka värdet på sin bostad är genom att renovera den så mycket som möjligt. Du har säkerligen sett det i fönstren på mäklarhusen eller i tidningar, bostäder som är renoverade säljs också för betydligt högre priser på marknaden. Detta är inget konstigt, för det är klart att en renoverad och fräscht inrättad lägenhet eller villa är mer attraktiv för köpare. Men trots detta faktum så ser de allra flesta människor en badrumsrenovering som en kostnad istället för en investering. Hur kommer detta sig egentligen? Svaret på den frågan är inte helt enkel, men det beror mycket på att renoveringar historiskt sett ofta varit väldigt dyra och omständliga att genomföra.

Men tiderna förändras, och det gör också priset för badrumsrenoveringar. Rent statistiskt så har det faktiskt blivit mycket billigare att renovera badrummet, och om man kollar på badrumsrenoveringar i Stockholm så har dem ökat explosionsartat i popularitet. Detta är till följd av många anledningar, som till exempel betydligt fler tillverkare och leverantörer utav material och därmed lägre priser. Men den kanske största anledningen att badrumsrenoveringar har sjunkit i pris beror helt klart på ROT-avdraget som man kan nyttja vid renovering. För enkelhetens skull går vi inte in i detalj på hur avdraget fungerar, men i korta drag går det ut på att man kan dra av halva arbetskostnaden för renovering för upp till 50 000 kronor. Så med andra ord så betalar man bara fullpris för materialet – vilket som tidigare nämnt har blivit mycket billigare.

Det har alltså aldrig funnits ett så bra tillfälle som nu att renovera badrummet, och mängden hantverkare samt byggfirmor har aldrig varit högre på marknaden. Så om du länge har gått i tankarna på att genomföra en badrumsrenovering så kan du sluta fundera. Om man budgeterar rätt, ser till att förbereda sig ordentligt och vänder sig till många olika byggfirmor för offerter så kommer man faktiskt billigt undan. Det sistnämnda steget, nämligen att begära ut offerter är kanske det viktigaste. Priserna kan nämligen skilja sig kraftigt beroende på vilken byggfirma man vänder sig till, och att begära prisuppgifter från flera olika kan bespara dig många tusenlappar och arbetstimmar. Men det viktigaste av allt är att man försöker vända sig till en etablerad och seriös byggfirma som kan uppvisa gott om olika referenser från tidigare uppdrag. På så sätt försäkrar man sig samtidigt om att det inte dyker upp några otrevliga överraskningar under renoveringens gång. För att komma ner ännu mer i pris så kan det även vara värt att prata med hantverkarna eller byggfirman om deras leverantör av material. Det är inte ovanligt att de har avtal eller rabatterade priser hos tillverkare som gör att du kan spara ännu mer pengar – så nyttja de resurser som du får. För en tät dialog tillsammans med din hantverkare och du kommer märka att budgeten hålls samt att totalpriset kommer bli mycket lägre.

En badrumsrenovering är alltså en engångskostnad för en långsiktig investering, så var klok, var smart – renovera ditt badrum.

Leave a Reply