Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Svenska investmentbolag

02.24.2014 · Posted in Ekonomi

Svenska investmentbolag

 

Ett investmentbolag är ett företag vars affärsidé är att i sin tur äga andra företag, och man kan generellt sätt säga att det finns två olika typer av investmentbolag, de som syftar till att skapa en långsiktig, hållbar substansutveckling för sina ägare, och de investmentbolag som har tillkommit som ett maktbolag för att kontrollera andra bolag. Exempel på det senare är till exempel Wallenbergs Investor eller Industrivärlden. Nedan kommer vi att presentera ett par svenska investmentbolag och några av de företagen som de äger.

 

Investor – Kontrolleras av familjen Wallenberg. Har stora innehav i t.ex. ABB under VD Ulirch Spiesshofer, Ericsson under VD Hans Vestberg och SEB med VD Annika Falkengren.

 

Industrivärlden – Har flera ägare, i dagsläget är den största enskilde ägaren Fredrik Lundberg. Har stora innehav i t.ex. Handelsbanken under VD Pär Boman, Sandvik med VD Olof Faxander och SCA under VD Jan Johansson.

 

Kinnevik – Grundat av familjen Stenbeck och kontrolleras fortfarande av syskonen Stenbeck. Nuvarande VD är Chrstina Stenbeck. Har stora innehav i t.ex. Tele2 under VD Mats U. Granryd, MTG med VD Jörgen Madsen Lindemann och BillerudKorsnäs under VD Per G. Lindberg.

 

Ratos – Grundat av Ragnar och Torsten Söderberg. Nuvarande VD är Susanna Campbell. Har stora innehav i t.ex. Nordic Cinema Group med Jan Bernhardsson, Jøtul under VD Eskil Zapffe och Arcus-Gruppen med VD Otto Drakenberg.

 

Öresund – Grundat av Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Kontrolleras sedan delningen 2012 av Mats Qviberg. Har stora innehav i Bilia under VD Per Avander och Fabege med VD Christian Hermelin.

Leave a Reply