Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Hitta rätt med en magnet

01.26.2014 · Posted in Energi

Det kan vara svårt att orientera sig i vissa miljöer, framför allt om det är första gången de besöks. Vad som är norr, syd, väst eller öst går att reda ut genom olika knep. Ett är att iaktta solens rörelser men då gäller det att det är en solig dag och inte molnigt eller kväll. Det säkraste sättet att orientera sig är genom att använda en kompass. Den känner av jordens magnetiska fält och en nål som egentligen är en magnet, visar vägen. Kompassen har blivit ett så oumbärligt redskap att den även finns för blinda. En kompass för synskadade personer ligger i en ask. Så länge locket på asken är stängd söker den riktningen men då locket öppnas stannar den. Genom att känna på nålen med fingrarna kan väderstrecken tas ut. Det finns flera olika yrken som dagligen använder kompasser som styrs av en magnet, men de används också i friluftslivet.

Orientering

Att springa ute i skog och mark med en kompass och karta är något många älskar. Med hjälp av en kompass undviker vi att springa vilse. Eftersom nålen är en magnet finns det yttre faktorer som kan påverka riktningen. Människan har byggt elledningar och liknande som kan ge en missvisande kurs.

Navigering till havs

Redan vikingarna använde sig av en kompass när de begav sig ut på resor. De var dock inte så säkra som dagens utan var enkla och krävde solljus. Eftersom solen inte alltid sken upptäckte de den så kallade solstenen, som kunde visa sol även under molniga dagar.

Ovan molnen

Även piloter är en yrkeskategori som är väldigt beroende av kompasser. Det är svårt att navigera i luften men jordens magnetiska fält gör det möjligt att använda kompas även högt upp i det blå. Genom att sätta ut kursen kan planet dessutom flyga med autopilot.

Köp en magnet via Magnetvaruhuset.se för dig som vill hitta rätt eller har behov för andra syften.

Leave a Reply