Vad är elektroniska fakturor?
Elektroniska fakturor, eller e-fakturor som de ofta även kallas i folkmun, är något som man ganska ofta hör talas om, men vad är de egentligen? En vanlig missuppfattning är att elektroniska fakturor helt enkelt är vanliga fakturor som skickas till e-posten i PDF-format, men så är inte fallet. Skillnaden mellan dessa två är att en elektronisk faktura är elektronisk från början till slut, vilket innebär att den både utställs, mottas och betalas och behandlas elektroniskt.
Från e-giro till e-faktura
Elektroniska fakturor togs först fram i slutet av 1990-talet, tack vare ett samarbete mellan flera olika banker och kallades då för ”e-giro”. De olika bankerna använde sig dock av olika system, men 2002 kopplades de olika systemen samman vilket gjorde det möjligt för alla företag med avtal för e-faktura att nå sina kunder oberoende av vilken internetbank de använde. Idag används e-faktura i allt större grad av både privatpersoner och företag, och antalet användare ökar stadigt.
Smidigt och enkelt
Det finns många anledningar till att e-fakturor används i en allt större utsträckning. För det första är det mycket säkrare än vanliga fakturor som riskerar att tappas bort på posten.
En e-faktura syns och betalas i internetbanken, och så fort som en ny e-faktura inkommer får kunden ett meddelande om detta på startsidan. Detta gör att risken för att man skulle glömma bort att betala en faktura i tid minskar. Det är dessutom otroligt lätt att betala en e-faktura. Eftersom all information på fakturan redan är automatiskt ifylld slipper man hålla reda på krångliga OCR-nummer och annan information, och det går att godkänna och betala fakturan på bara några sekunder. E-fakturor minskar även uppkomsten av mänskliga fel.
Förutom att både företag och privatpersoner kan spara pengar genom att använda sig av elektroniska fakturor, så är det även miljövänligt, vilket såklart är ytterligare en anledning att föredra e-fakturor, läs gärna mer om detta här.