Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Så hittar du en prisvärd hemförsäkring

02.12.2014 · Posted in Ekonomi

Hemförsäkringen är troligen den allra vanligaste försäkringen och även en av de allra viktigaste. Den ger dig väldigt mycket skydd, både för dig och din familj och för allting som ni äger. Det är en försäkring som man inte gärna hoppar över men den kostar givetvis även en slant. När man väljer hemförsäkring vill man så klart inte snåla och skaffa en dålig försäkring men man vill inte heller betala för mycket, vilket gör att man får en liten utmaning.

För att du ska få en bra och billig hemförsäkring gäller det att jämföra hemförsäkring och försäkringsbolag och att lägga lite tid på det hela. Att välja hemförsäkring handlar dock inte om att hitta den allra billigaste försäkringen och bara köra på den utan det handlar om att välja en prisvärd försäkring. Billigt är inte nödvändigtvis bäst eftersom olika försäkringar kan innehålla lite olika mycket bra saker. En som är billig kanske helt enkelt har sämre skydd eller sämre villkor.

Några bra tips att tänka på

Första tipset är att inte förhasta sig och bara köra på första bästa försäkringsbolag. Det finns många olika bolag och många hemförsäkringar och priserna kan variera en hel del. Försäkringar är ganska dyra rent allmänt och kostar mycket varje år, vilket gör att man kan spara ganska mycket genom att göra ett bra val. Kolla runt ordentligt och väg dina alternativ innan du bestämmer dig.

Nästa tips är att som sagt inte bara gå på det billigaste du hittar rakt av. Det kan vara lockande att ta den hemförsäkring som har lägst pris men det behöver inte vara den bästa försäkringen och inte heller den mest prisvärda. En hemförsäkring kostar olika beroende på vad som ingår, hur bra villkoren är när det gäller ersättning och liknande och även beroende på vilka val du gör gällande självrisk etc.

Den allra billigaste försäkringen kanske har sämre villkor och högre självrisk, vilket gör att den totalt sett är sämre även om den råkar ha en lägre försäkringspremie. Ta därför även med andra saker så som villkor, service och liknande i beräkningen när du väljer din hemförsäkring så att du får en bra försäkring som är prisvärd snarare än bara billig.

Ett sista bra tips är att inte glömma bort rabatter när du jämför hemförsäkringar. Rabatter och bonusar har de flesta större försäkringsbolag och den viktigaste rabatten är samlingsrabatten. Det är helt enkelt en slags mängdrabatt som går ut på att ju fler försäkringar du samlar hos samma bolag, ju mer rabatt kan du få (till en viss gräns, t ex 20 %).

Rabatter kan man ofta få på hemförsäkring och sakförsäkringar och det kan göra ganska mycket på det slutliga priset. Något sådant kan avgöra vilken hemförsäkring som är billigast när man väl slår ihop alla kostnader. Detta är speciellt sant ifall du även har eller behöver andra försäkringar.

Ibland finns det även andra förmåner man kan utnyttja som kund, t ex stora rabatter på hemlarm och liknande om man har hemförsäkring hos ett visst försäkringsbolag. Sådant kan vara trevligt då det innebär att man får ett säkrare hem men det kan även ge extra rabatt på försäkringen om man har godkänt larm t ex.

Leave a Reply