Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Att arbeta på Disneyland Paris

08.22.2013 · Posted in Jobb

Ett bra sätt att upptäcka något nytt i livet är att resa. Det vet de flesta i vårt moderna och globaliserade samhälle. Å andra sidan är det inte alla förunnat att kunna resa någonstans varje år. Då kan man istället göra så att man reser någonstans och stannar där en längre period. Varför inte skaffa ett jobb utomlands? Genom att stanna i ett annat land än längre period hinner man uppleva mer och på ett annorlunda sätt än när man bara stannar en vecka.

Det kräver förvisso en del förberedelser innan man kan resa iväg, men kan vara värt det om man ändå inte har något särskilt som håller en kvar hemma såsom pojkvän, familj och/eller gamla föräldrar att ta hand om. Sedan är det inte säkert att ens dessa förevändningar egentligen behöver vara några nödvändiga ”hinder” för att förhindra ens drömmar. Inte heller ens ålder. Bara för att det oftast är tjugoplussare som reser utomlands på studieår och liknande behöver det inte betyda att det är försent bara för att man har fyllt 30, 40 eller ens 50, 60!!!

disney

Jag var 34 år när jag fick idéen att söka jobb i Frankrike eller Spanien. Genom Arbetsförmedlingen Utland kom jag i kontakt med rekryteringen för nya medarbetare på Disneyland Paris. Det görs en rekryteringsturné här i Norden varje år i januari-februari. Övrig tid på året kan man ändå söka via deras egen sajt, disneyland-casting.com. Drygt ett par månader senare reste jag dit ner för arbeta i en av butikerna i den stora nöjesparken. Efter mindre än ett par veckor fick jag dock byta jobb internt (den första chefen hade storhetsvansinne och sparkade mig för att jag inte lärde mig jobbet tillräckligt fort! Som tur var fick jag en ny chans.) till att bli receptionist på Disney Express, en central incheckningsdisk för alla hotell på tågstationen strax utanför nöjesparkerna. Det visade sig vara en förändring enbart till det bättre, åtminstone om man gillar mer omväxling i arbetsuppgifterna. Förutom incheckning och överlämnande av entrébiljetter, tog vi hand om kundens bagage, reserverade bord på valfri restaurang och gav tillmötesgående andra upplysningar som efterfrågades. Dessutom – och här kommer detaljen som jag inte vågade tro på att jag hade hört rätt om vid anställningen – ingick resor till England i jobbet! Dessa resor gjordes för att förbereda de engelska turisternas ankomst till Disneyland med Eurostar och varje kväll reser ett team från DEX till Ashford för att nästföljande morgon stå färdiga vid incheckningen vid Ashford International samt hoppa på tåget från London och fortsätta arbetet på tåget. Naturligtvis blev dessa resor också rutin så småningom, men det var helt klart varierande och ingenting som jag hade väntat mig när jag lämnade Stockholm för att – som jag trodde först – vara butiksbiträde på Eurodisney.

På Disneyland Paris finns i övrigt många yrken man kan förkovra sig i, t ex som butiksbiträde, parkvärd, attraktionsvärd, entrévärd, servitris, kock, städare eller varför inte – om du är en duktig artist/dansare/skådespelare – som disneykaraktär i Paraden som går genom den stora parken ett par gånger om dagen. Du kan också jobba på något av hotellen eller backstage, som är ett stort område med service och restauranger för de anställda. Disneyland Paris är alltså inte bara ett fantastiskt stort nöjesfält utan även en arbetsplats som har ca 15 000 anställda – och många fler under högsäsonger. Disneyland Paris har öppet 365 dagar om året så de flesta som jobbar där är fast anställda med folk från hela Europa. De flesta svenskar som åker till Disneyland är ungdomar som åker just över sommaren, men det är långt ifrån bara ungdomar som jobbar där kontinuerligt utan folk i de flesta åldrar från 18 och uppåt medelåldern.

Den största gruppen av s k Cast Members, som de anställda kallas, består av fransmän och därnäst italienarna. Så bli inte förvånad om du förutom franskan hör en hel del italienska. Andra nationaliteter är spanjorer, portugiser, britter, holländare, belgare, tyskar, svenskar, norrmän, finnar, danskar, e t c. När jag var där 2008-2009 var den nordiska andelen kanske inte så stor, men de fanns! När jag nu googlar på ”att jobba på Disneyland Paris”, hittar jag några bloggar och notiser av svenska tjejer som har tagit chansen.

Ta chansen du med! Det är ett fantastiskt tillfälle att lära sig franska (eller förbättra sin skolfranska), få nya erfarenheter och lära känna människor från hela Europa! När det gäller språket så är kunskaper i franska absolut inget krav för alla yrken, men det är naturligtvis en merit med lite baskunskaper. På lediga dagar finns tillfällen att göra utflykter till Paris och se sig om. Oavsett vad du har för mål med vistelsen, och oavsett var i världen du väljer att söka ett jobb, så är det en upplevelse för livet och ger dig nya vänner!

Leave a Reply