Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Tre effektiva strategier för pensionssparande

02.12.2014 · Posted in Ekonomi, Spartips

Vi uppmanar alla unga att börja pensionsspara redan innan de har fyllt 20 år utan att tänka på följderna som detta har för personen ifråga. Känns det bra att spara nästan alla pengar som man har då man är 20-50 år gammal och inte ha en enda extra slant under den tiden? Detta bara för att kunna veta att man har en säker pesion då man fyller 55 och kan lyfta pensionen? Jag tycker inte det. Jag anser att det är smartare att använda pengarna då man behöver dem mest: t.ex. då man är i 30-års åldern har ett litet barn och behöver hyra en lite större lägenhet. Ja, då det känns det bra om man kan investera pengarna som man har på kontot i de saker som är de viktigaste just då och inte behöva lägga dem in på ett sparkonto.

Till näst presenterar jag 3 effektiva strategier med vilka du kan, redan i en tidig ålder, börja spara inför din pension utan att behöva oroa dig för att inte ha tillgång till pengarna då du absolut behöver dem.

Det bästa sättet att börja spara inför pensionen är att börja arbeta redan i tidig ålder, då kommer du att automatiskt börja generera en pension åt dig själv eftersom varje intjänad krona är ett tillägg till pensionen som du kommer att få i 55-60 års åldern. Du tjänar inte bara pengar inför pensionen utan du får en månatlig inkomst som du kan använda för de utgifter som du anser som de viktigaste: att köpa mat, kläder, åka på en resa osv. Att börja arbeta redan i en tidig ålder håller också ungdomen borta från de s.k. smslån som har blivit mycket populära i dagens läge och krånglar till flera ungdomars ekonomier.

I de flesta fallen räcker inte tyvärr inte med att endast lita på den pensionen som du får genom att arbeta. Därför är det smart att bekanta sig med aktier redan i en tidig ålder. Många tror att man behöver ett enormt kapital för att börja investera i aktier men det är inte sant, du kan börja med ett litet belopp och köpa fler aktier alltid då du har lite extra pengar. Det lönar sig att i början köpa aktier i stora, säkra företag som dessutom betalar en dividend varje år. Dividenden kan du välja att använda för dina utgifter i vardagen, alternativ kan du investera den på nytt.

Den tredje strategin för effektivt pensionssparande är att investera i fonder. En fond är lite som en aktie men risken är mycket lägre, det betyder tyvärr också att vinsten som man får är mindre. En fond passar för dig som tänker spara på lång sikt, dvs. du är mellan 18-25 år gammal. Du kan välja två olika tillvägagångssätt då du tänker investera i fonder:

Traditionell pensionsförsäkring

Kontakta ett försäkringsbolag som anser dig din egen placeringsexpert som bestämmer hur dina pengar ska placeras och i vilka fonder du ska investera i. Ett bra alternativ för dig som inte har kunskaper eller erfarenhet av att investera.

Fondförsäkring

I detta fall är det du själv som bestämmer allt om hur pengarna placeras och vilka fonder du ska köpa. Detta är ett bra alternativ för dig som är intresserad av att investera och har viss kunskap om hur aktie/fondmarknaden fungerar. Ett bra tips att komma ihåg: ju bredare fondens underlag är, desto lägre är risken.

 

Leave a Reply