Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Slappna av för din hälsas skull

09.06.2013 · Posted in Hälsa

Allting idag ska hända omedelbart och stressnivån i både vardagslivet och arbetslivet är hög. Det är bra att vara ambitiös och att sikta högt, men att konstant stressa sliter hårt på kroppen. När du stressar så skiftar kroppen sina resurser från att skydda kroppen från infektioner och sjukdomar till att istället ge extra resurser till att klara av uppgiften som gör att man stressas. Detta är ingen fara när det sker i små mängder, d.v.s. när vi inte blir stressade särskilt ofta. En väldigt stor andel av oss är dock stressade varje dag och vissa är i mer eller mindre konstant stress. Det blir ett stort slitage på immunförsvaret vilket gör att man lätt blir sjuk och lätt blir utsatt för infektioner och virus som kan ha allvarliga konsekvenser för hälsan.

Nu mer än någonsin är det viktigt att vi klarar av att verkligen slappna av. Med avslappning menas inte bara att man ligger i soffan och käkar chips. För att verkligen gå ner i varv så kan yoga, avslappningsövningar, meditation och mindfulness hjälpa. Dessa tekniker kan göra så att du går ner i varv, sänker pulsen, sänker blodtrycket och börjar tänka på annat.

Yoga, som har sitt ursprung i Indien, använder sig av mjuka rörelser där du tränar styrka och koncentration. Genom att utföra dessa övningar så skjuter du bort tankarna från det som stressar dig och kan lättare koppla av. När du tränar så skickar kroppen dessutom ut endorfiner vilket hjälper avslappningen, minskar stressen och får dig att må bra. Yoga passar bra för de som har tid över och som gillar fysiska övningar för att slappna av.

Läs mer här om hur du utövar yoga.

När du mediterar så sitter du ofta stilla med benen i kors. Genom att fokusera på din andning så skjuter du bort stressande tankar och kan lugna ner ditt sinne. Meditation är ett mycket bra sätt att slappna av och minska stressen, det krävs att du tar dig lite tid då det kanske inte är så lätt att hitta ro nog att sätta sig ner helt stilla i början.

Mindfulness är något du kan använda dig av i ditt vardagsliv. Det går ut på att vara närvarande just nu. Genom att till exempel känna efter precis vad det är som din kropp gör när du går så skiftar du fokus och släpper jobbiga tankar. Detta är något du kan använda dig av när du är ute och går eller är på väg till jobbet. Allt du behöver är lite tid.

Tags:

Leave a Reply