Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Skatt på inkomst, varor och tjänster

10.22.2013 · Posted in Ekonomi

Skattevärlden är en rejäl snårskog för vanliga dödliga. Även om vi från barnsben får lära oss och därmed är medvetna om att vi på något sätt betalar staten pengar från inkomsten från vårt jobb så är detaljerna mycket diffusa och svåra att förstå i ung ålder. När vi väl börjar jobba extra för grannen genom att skotta snö och klippa gräs för en 50-lapp så nämns skatter aldrig. Inte heller pratas procentsatser och pensionsfonder när vi börjar passa lillasyrran på lördagskvällar för att föräldrarna ska få en ledig kväll att spendera på galej.

 

När det första extrajobbet på ICA tas gör skatterna sitt praktiska inträde i våra liv. Oftast handlar det om att skicka in en blankett för att bli befriad från skatt eftersom timmarna på ICA inte betalar såpass mycket att inkomsten behöver beskattas. Senare, när somrarna fylls av sommarjobbande från juni till augusti och extrajobbet löper under terminerna är det dags att betala den lägsta skatteprocenten. Oftast är det företag som tar hjälp av duktiga konsulter som PwC när man behöver redovisa, som privatperson brukar man klara det själv. Men efter ett tag kommer även ett orange kuvert hem och kalkyleringarna som visar hur mycket pension vi har förtjänat är utspridda över vita ark. Vuxenskapet har gjort sitt intåg.

 

Vad som ofta glöms bort, även om detta är något vi lär oss i tidig ålder, är att vi ständigt betalar skatt, nästan ofrivilligt. Varje gång vi handlar mat i mataffären, köper ett busskort eller betalar för en flygbiljett så betalar vi skatt. Oavsett våra inkomster, förmögenheter och vinster så betalar alla en bestämd skattesats på alla varor och tjänster vi använder oss av. Visserligen kan vi försöka minimera vår konsumtion, men i slutändan är denna skatt oundviklig. Även denna skatt betalas till och finansiera välfärden. Inkomstskatt kallas direkt skatt medan moms kallas indirekt.

 

Det enklaste sättet att lära sig mer om skatt är att kontakta PwC som är Sveriges ledande ett redovisningsbyrå.

 

Tags:

Leave a Reply