Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Säkerheten på ditt golv

04.02.2013 · Posted in Byggmaterial

Golv som är glansiga kan vara snygga men de kan ibland vara hala att gå på. Om golvet har fått smuts, torr damm eller spill av vatten på sig så blir det en fara för de som är anställda och de som kommer på besök. Om golvet är helt nytt så brukar det vara ganska säkert fram tills att det har blivit slitage på golvet. När slitage har uppstått och ytan har skavts bort så kan golvet bli väldigt halt.

Ditt golv

Det finns många olika faktorer som avgör hur säkert golvet i din lokal är att gå på. I vissa lokaler kan det till exempel lätt komma in smuts och lera via skor och stövlar och det kan skapa halka. Vattenskador, fukt och mögel kan också göra ett golv osäkert och halt. Om det serveras eller tillagas mat och vatten i lokalen så kan spill av detta göra så att golvet blir en fara för de som går på det. Golvet får inte vara ojämnt eller ha lutningar, det kan göra ett golv farligt även när det är torrt, och det blir mycket värre när det har kommit smuts eller spill på golvet. Om ditt golv påverkas av någon av dessa saker så kan det vara en bra ide att använda sig av ett halkfritt golv.

Halktester

Det finns flera olika sätt att testa säkerheten på ett golv. Det finns ett ytsträvhets test där du genom en specialmätare testar strävheten på ytan på golvet. Ett golv med en sträv yta ger bra stabilitet när man går på golvet. I ett ramptest så sätter man upp golvet i en ramp för att sen applicera olja på det. En person får sen testa att gå på golvet för att bedöma hur väl det klarar av oljan. Ett tredje test är att få fram golvets halkvärde. Ju högre halkvärde desto bättre stegsäkerhet.

Säkerhetsgolv

En av de största tillverkarna av halkfria golv är Altro. Genom sin erfarenhet i branschen så har de utvecklat hållbara och säkra golv som har impregnerats med ämnen som ger egenskaper som motverkar bakterier och svamp. Altro plastgolv innehåller även ett specialämne som gör att golvet går extra snabbt och lätt att städa av. Det har en yta som inte slits ner lätt och även om den slits så är hela golvet stegsäkert då det är impregnerat med en speciallösning med friktionskorn.

Leave a Reply