Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Rakhyvlar och rakblad – att välja rätt!

03.01.2013 · Posted in Shopping

Är det dags att raka sig? Undrar du vilka alternativ som finns, och vad som egentligen är bäst? Då har du kommit rätt! Dagens marknad är en snårskog och det finns många alternativ att sätta sig in i. Både ekonomiskt men också utifrån vilket resultat du förväntar dig. Vi kommer nedan att reda ut ett antal begrepp.

Våtrakning

Rakkniv

Rakkniven är våtrakningens moder och har använts länge under historien. I dag anser många fortfarande att det är det absolut bästa redskapet om du vill få en nära och behaglig rakning, och len hud. Det går dock inte att komma ifrån att rakning med rakkniv är svårt och att det krävs en god teknik för att inte skära sig och göra illa sig. En fördel med rakkniven är dock att det är ekonomiskt i längden. Du behöver inte köpa till nya blad, eller köpa nya rakhyvlar när de gamla blivit slöa, rakkniven kan du enkelt slipa till hemma och på så sätt få bästa resultat vid varje enskild rakning.

Säkerhetsrakhyvel (safety razor)

Safety razorn är rakkniven efterföljare och används idag fortfarande av många. Precis som med rakkniven så anses den ge ett bättre resultat än de moderna systemrakhyvlarna. Namnet kommer från att det är ett betydligt mindre riskabelt verktyg än rakkniven som man lätt skär sig med om man inte behärskar tekniken fullt ut. Till rakhyveln köper du lösa rakblad som ofta är dubbeleggade (beror på modell), och dessa byts ut när de blivit slöa.

Systemrakhyvel

Systemrakhyveln har varit ett genombrott på marknaden och används idag av många som första alternativ. Det är ett behagligt och bekvämt sätt att raka sig på och ger en nära och len känsla som du inte kan få med rakapparat. Systemhyvlarna har avancerade flerbladiga huvuden som med lätthet ska skära genom hårstråna och glida över huden. Du köper nya huvuden löst och ersätter på så sätt de gamla när bladen blivit slöa. Giganten på marknaden för systemrakhyvlar är i dagsläget Gillette även om många asiatiska märken nu börjar konkurrera även här i Sverige. Märken som du finner i din vanliga matvarubutik är Gillette Fusion rakblad och Gillette Mach3 rakblad. Till kvinnor finns även märket Gillette Venus som är anpassade för rakning av benen.

Torrakning

Rakapparaten

Rakapparat är ett enkelt sätt att raka sig på. Du behöver inte fukta huden och du eliminerar helt risken för att skära dig eller göra dig illa, dessutom går det väldigt fort. Nackdelen med rakapparat är att resultatet inte alls blir lika bra som med våtrakning och många väljer därför att hålla fast vid systemrakhyveln eller säkerhetsrakhyveln. Det man inte tänker på är dock att rakapparaten är ett ekonomiskt bra alternativ. Den kan vara dyr att köpa till en början, men den kostnaden äts snabbt upp av att du inte behöver köpa nya rakblad särskilt ofta. Detta tillsammans med de andra fördelarna gör att rakapparaten idag är ett vanligt alternativ som används av många.

Leave a Reply