Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Lagning av stenskott inför bilbesiktning

09.20.2013 · Posted in Kunskap

Då och då kan bilägare behöva utföra lagning av stenskott eftersom detta är något som är mycket vanligt att drabbas av. Stenskott sker ofta vid påfarter till motorvägar, då bilen framför kanske har åkt på en grusväg och därigenom samlat grus och småsten i mönstringen på däcket. När bilen sedan accelererar på motorvägen kan gruset lossna och sprätta iväg med hög hastighet och råka träffa omgivande bilar. Oftast blir skadorna av ett stenskott inte särskilt stora och orsakar bara en mindre repa eller spricka. Det finns dock fall då lite större grusbitar träffat vindrutan på ett känsligt ställe och orsakat stora skador, vilket kan leda till att hela vindrutan behöver bytas ut.

Hur utförs lagning av stenskott?
Lagning av stenskott utförs av auktoriserade bilglasmästare genom att sprickan töms på innehåll som smuts och dammkorn. Dessa sugs ut och man applicerar sedan ett vakuum som täcker sprickan. När all fukt sugits ut fyller man skadan med ett så kallat resin. Detta är ett slags lim som knyter ihop det spruckna glaset. Detta ska sedan torkas in under en viss tid, ofta hjälps processen på traven av UV-strålning som gör så att resinet härdas. En lagning av stenskott tar normalt någon timme och kostar mellan 100 och 300 kronor i det fall man är tillräckligt försäkrad. Ta reda på vilka stenskott man kan laga genom att surfa in på Laga-stenskott.com.

Kan ens bil underkännas på besiktningen när man drabbats av stenskott?
I vissa fall kan bilbesiktningen underkänna skador som orsakats av stenskott, även om detta är ganska ovanligt då skadorna brukar bli förhållandevis små. Om sprickan sitter så att det skymmer förarens sikt kan det dock krävas reparation eller ett vindrutebyte eftersom detta kan innebära en säkerhetsrisk, både för föraren och andra bilister.

Leave a Reply