Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Att konservera djurhudar på traditionellt vis

07.26.2013 · Posted in Övrigt

Djurhudar har använts i tiotusentalsår för att bevara värmen. De har använts som värmande täcken, sittunderlag och gärna som en äldre variant av dagens modernare skinnjackor även ut utseendet skilt sig betydligt genom åren. Hos ett djur som dör börjar kroppens egna enzymer en nedbrytningsprocess som gör att skinnet snabbt förstörs. Av den anledningen ska man ta hand om det omgående och konservera det. Traditionellt har några olika sätt använts även om det idag även kan ske kemikaliskt.

Torka djurhudar

Efter att hudarna skrapats rena från kött och fett ska de även sköljas av för att få bort eventuellt blod och smuts. Därefter kan skinnet spännas upp på en luftig plats som ligger i skuggan. För att skinnet ska hålla sig spänt kan träpinnar fästas på baksidan. En eller två fästes lodrätt och över dessa två flera vågräta som spänner ut skinnet. Det är bättre att göra så än att endast knyta snören i hörnen då det inte blir lika spänt i detta fall över hela skinnet.

Torkningen bör gå relativt fort och i det är viktigt att det just är i skuggigt område. Skulle huden torkas väldigt långsamt eller i direkt solljus är risken mycket stor att det blir skador. Detta är skador som inte behöver synas direkt efteråt utan hållbarhetsskador som visar sig senare. Dessutom kan solen generera missfärgningar.

Saltning

Om huden ska saltas strör man grovsalt på köttsidan vars första uppgift är att suga upp eventuell blod som finns kvar. Detta salt tar man sedan bort för att sedan föra på nytt salt som ska konservera skinnet. Man kan i detta fall räkna med att använda salt som motsvarar 10% av hudens totala vikt.  En andra saltning ska även göras som då ska bestå av salt på upp till 40% av hudens vikt.

Saltning är inte någon långsiktig lösning då de behöver saltas om efter ca 6 månader.

Frysning

I likhet med köttet från djuret så går hudar att frysa. Däremot är det vanligt att hudar kan släppa hår när de tinas upp. För att undvika detta hårtapp ska huden tinas i vatten som är saltat med 1dl salt per 10 liter vatten.

Leave a Reply