Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Att jämföra lån

11.27.2013 · Posted in Låna pengar

Alla vill självklart teckna det lån som ger dem den lägsta månadskostnaden. En del tror att det bara är att välja det lån som ger dem lägst ränta men så enkelt är det inte. Det är flera faktorer som spelar in och som man bör ta hänsyn till. Detta oavsett om man tecknar lånet på en fysisk bank eller online. Det går mycket fort att söka online vilket gör att allt fler väljer detta alternativ. Hur man fyller i en låneansökan på nätet går att läsa om på www.talån.se

Amorteringstid

När det gäller privatlån har låneinstituten olika regler kring amorteringstid, d.v.s. den tid som personen har på sig att betala tillbaka sitt lån. Ju kortare amorteringstid desto större blir kostnaden per månad. Samtidigt tar lånet slut snabbare vilket gör att man totalt har betalat mindre ränta än den som dragit ut på återbetalningen. Det man ska sträva efter är alltså att hitta ett lån som går att betala av i den takt som individens ekonomi klarar av.

Ränta

Självklart ska räntan jämföras. Men man ska vara noga med att det är den effektiva räntan. Ibland marknadsförs lån av företag med mycket låg ränta. Men det kan då tillkomma avgifter som gör att totalkostnaden per år blir riktigt högt. Då är det bättre att titta på effektiva räntan då den speglar den reella utgift man faktiskt får.

Fast eller rörlig ränta

Vad som är bäst ekonomiskt är omöjligt att säga. Däremot att fast ränta betyder att man alltid vet vilken utgift man har per månad. Det kan vara en trygghet som är värd att betala för. De som väljer rörlig ränta har däremot historiskt sett fått lägre utgifter. Men det är svårt att säga vad som är bäst exakt idag. Om man ska välja rörlig eller fast ska därför avgöras beroende på hur man värderar tryggheten med en förutbestämd utgift.

Klicka här för att få läsa om fler tips om vad man ska tänka på när man jämför lån.

Leave a Reply