Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Hur undviker man stenskott?

12.18.2013 · Posted in Kunskap

De flesta som kört bil under några års tid har antagligen varit med om att man drabbats av ett så kallat stenskott. Detta innebär att ett gruskorn eller en mycket liten sten har sprätt iväg från en annan bil och träffat ens vindruta eller något av de andra glasen som finns på bilen och orsakat en mindre spricka. I de flesta fall är bilrutan fortfarande helt duglig och man kan egentligen bara köra vidare som om ingenting hänt. Detta kan dock vara en dålig idé av flera anledningar. Dels så kan man vara tvungen att reparera skadan även om man tycker att man har tillräckligt god syn för att köra vidare. Är sprickan på ett ställe som påverkar förarens synfält är det nämligen lag på att skadan måste repareras innan man fortsätter använda bilen. En annan aspekt är att det kan vara svårare att reparera stenskottsskadan om man väntar för länge. Det bästa är oftast att åtgärda problemet på en gång, särskilt eftersom processen går så pass snabbt och inte kostar särskilt mycket.

 

Vad kan man göra för att undvika stenskott?

Det första man bör tänka på för att undvika stenskott är att alltid hålla avståndet till andra bilar när man är ute och kör. Ju närmare bilen framför är, desto mer ökar risken för att små stenar ska sprätta iväg och träffa din bils glas. Ofta drabbas man av stenskott när bilen framför har kört på en mindre väg med grus och sedan åker in på en avfart till en motorväg. Då ökas hastigheten och eventuellt grus som fastnat på däcket sprätter då iväg och riskerar träffa din bil eller vindrutan på bilen.

 

Vad kostar det att laga stenskottet?

I de flesta fall behöver man betala någon hundralapp eller två för att laga en stenskottsskada. Behöver man byta hela vindrutan kostar det i normala fall ett par tusen kronor. Håll dig uppdaterad med fler nyheter på Bilnytt.info.

Leave a Reply