Kunskapsguide – artiklar, kunskap och guider Mer kunskap åt folket!

Få bättre luft med en friskluftsventil

06.23.2014 · Posted in Övrigt

För den som tycker att det är för dålig ventilation i hemmet och känner att den vill få in mer luft utan att behöva öppna ett fönster, kan det vara en bra idé att köpa en friskluftsventil. En sådan ventil gör att du slipper problem med buller och oljud, och är perfekt för den som bor i stadsmiljö. Friskluftsventilen monteras enkelt upp på väggen eller i taket i det rum där man tycker att luftkvaliteten är för dålig. Detta är något man antingen kan göra själv, eller så ringer man en installatör som tar hand om hela monteringen åt en.

 

Fördelar med en friskluftsventil
Friskluftsventiler har många fördelar. Förutom att man som sagt slipper problem med störande buller, är det också en flexibel produkt som kan anpassas för att åstadkomma maximal komfort. Den bästa placeringen för ventilen brukar vara högt upp på väggen, gärna på en plats där den kan anslutas till en radiator. Om man har golvvärme så bör ventilen inte monteras i närheten av ett fönster, eftersom detta kan orsaka så kallat kallras.

 

Hur sköter man om en friskluftsventil?
Friskluftsventiler är oftast enkla att underhålla och det brukar inte krävas särskilt mycket arbete efter att den installerats i rummet. För att rengöra den drar man helt enkelt av kåpan som sitter runt ventilen, vilket gör att filtret automatiskt följer med. Detta kan sedan enkelt göras rent för hand och tvättas, och sedan sättas tillbaka. I fall man märker av att kvaliteten på luften försämras så bör man i första hand kontrollera så att filtret är ordentligt rengjort. Efter en tids användning kan man behöva byta ut filtret för att luftkvaliteten ska ligga på en konstant god nivå. Genom att rengöra det ofta minskar man risken för att filtret måste bytas ut, och det är inte svårt med en rengöring som oftast går på någon minut.

Leave a Reply